Samenwerking Maurice ReijmFolly Art, Norg

Kunstwerk in de openbare ruimte – 5m2

schets
model

Indrukwekkende architectuur van de natuur.

Paddenstoelen zijn aantrekkelijke juwelen, maar soms ook levensgevaarlijk. Soms verrukkelijk voedsel, maar soms ook vergif. Het de opruimers van de natuur, maar geven ook veel terug aan diezelfde natuur. Het enige dat wij van deze mysterieuze schimmels zien zijn de ‘bloemen’, het vruchtlichaam. Met indrukwekkende natuurlijke architectuur die ook op vele manieren de menselijke architectuur heeft beïnvloed. Daarom, een welgemeend eerbetoon aan de paddenstoel

De Cantharellus cibarius, oftewel de Hanenkam, gedijt goed op de van oudsher schrale zandbodem in het hart van Drenthe. Helaas neemt het aantal af door de toename van stikstof in de lucht en neerslag hiervan in de bodem. Ons eerbetoon aan deze paddenstoel is bedoeld als aandacht en aansporing voor herstelmaatregelen die de lokale natuur weer in evenwicht brengen en daarna weer haar gang laten gaan. Zodat we ervan kunnen blijven genieten.

Deze Hanenkam torent hoog uit boven het maaiveld als een monument in het landschap. Geknakt door het toedoen van de mens of dier, een uitroepteken, een schreeuw om aandacht en zorg. Geinspireerd door de verfijnde structuur van de lamellen van de paddenstoel; het heeft iets tactiel ’s maar zodra je het aanraakt gaat het kapot. De lamellen zijn met de hand gekleurd om de associatie met de hanenkam te versterken.

Video of the making off

PADe(n)STUL, Indrukwekkende architectuur van de natuur