Schiphol BPS Centerpoint

uitgifte bedrijfskeuken – 150m²

Een lunchafspraak in het bedrijfsrestaurant met GrootKeukenMeesters. Duidelijk werd dat een frisse wind hier welkom was. De routing, technische specificaties en apparatuur stonden al vast. De afwerking moest tijdsbestendig zijn, makkelijk schoon te houden en hufter-proof. Deze eisen resulteerden in de keuze voor HPL als afwerkingsmateriaal. De sfeer van de ruimte was nog een groot vraagteken. Beperkt door de keuzes en de al gestelde eisen heeft Hanneke van den Borne de vrijheid opgezocht.


De ruimte zoals deze was, was een kakofonie van dingen. De producten van de catering zijn klein van schaal, de ruimte is groots. Door alle ruis in de ruimte verdwenen de producten volledig in deze ruis.


Met als doel om recht te doen aan de etenswaren, moest de ruimte rustiger worden. De kracht van de ruimte was haar horizontaliteit en grootsheid van schaal. Deze kenmerken zijn geaccentueerd door eenzelfde kleurtint op de vloer en het plafond, maar ook door horizontale patronen op de buffetten. Deze patronen werken ook als een schaalverkleinende brug naar de producten toe.


De eis om met HPL als afwerkmateriaal te werken, inspireerde Hanneke om terug te gaan naar de oorsprong van het kopen en verkopen van bereid eten. Terug naar de markt, die gebruik maakt van de kisten komend van het land. De slager die zijn rookvlees heeft hangen. Terug naar een zo oprechte en eerlijke mogelijke vorm, zonder kunstmatige verheerlijking. De uitdaging was om binnen de eenvoudige mogelijkheden van HPL, eenzelfde puurheid te zoeken en ook te vinden. De vertaling van deze visie werd gevonden in volkleurplaten in plaats van platen met materiaalimitaties of fantasietekeningen. De volkleurplaten vormen de kleurvlakken op de buffetten die de aanwezige lijnen van de ruimte versterken en daarmee de eenvoud benadrukken.


Concluderend, De ruimte opschonen, de ruimte laten, de ruimte tekenen, en met de etenswaren de ruimte kleuren.

Dit project is in opdracht van GrootKeukenMeesters voor de Schiphol Groep