IBOMA – Lopic

Beursstand Egger ZOOM II collectie – 15 m²

In de horeca worden met gedimd licht grootse sferen gecreëerd. Deze verdwijnen weer net zo snel door de opkomst van het dagenlicht. Een even fijn spel is de balans tussen ontspanning en ontsnapping. De jukebox is de meest compacte versie van al deze elementen samen en heeft de bezoeker verrast door zijn lichten en speelplaten.

De hele presentatie was een samenwerking tussen; 
Atelier LuchtenveldBarbara KooijReCReo’84Studio TimmerWAIS

Moodrooms voor IBOMA

vijf alumni van de opleiding interieurarchitectuur en meubelontwerpen aan de koninklijke academie van Beeldende kunsten kregen de kans een groot project zij aan zij vorm te geven. Iboma, specialist in decoratief plaatmateriaal, vroeg hen vijf beurs- stands voor een grote Duitse producent in HPlL(High Pressure Laminate) te maken.

Hoewel de participanten zelfstandige praktijken voeren, bleek het samenwerken een grote meerwaarde te zijn. De praktijk wijst uit dat het, zelfs als zelfstandig meubel- ontwerper of interieurarchitect, van groot belang is nauw contact te houden met de ‘concurrent’. Een pleidooi tegen ellebogen- werk.

In december 2011 meldde het Lopikse bedrijf Iboma zich bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten met de vraag of alumni interieurontwerpen en meubel- ontwerpen geïnteresseerd waren in het ontwerpen van een vijftal beursstands voor een grote Duitse producent in HPL, Egger. Interieurarchitecte Hanneke van den Borne en meubelontwerpers Barbara Kooij, Melanie Luchtenveld, Paul Timmer en Wais Wardak gingen in gesprek met Iboma. In het eerste gesprek met de opdrachtgever werd duidelijk dat de opdrachtgever niet op zoek was naar vijf stands, maar naar vijf soorten belevenissen rondom een vijftal thema’s. Na vier telefoontjes gaven de vijf KABK afstudeerders acte de presence in Lopik. Het werd beklonken; vijf ontwerpers voor één opdracht. We konden opereren als zelfstandigen met het bijkomend voordeel dat we als collectief verantwoordelijk waren voor het verzorgen van een goed overkoepelend concept en totaalbeeld. Bovendien waren wij samen verantwoordelijk voor de communicatie naar de klant.

Broedplaatsen

Inderdaad, het is crisis. Alle ontwerpers vissen in dezelfde vijver, knokken voor opdrachten. Toch hebben we er als ontwerpers geen baat bij ons af te zonderen van onze concurrentie. De wet van de sterkste slaat niet op het individu, maar op je netwerk.

In mijn ogen kunnen samenwerkingsverbanden tussen meerdere ontwerpers alle partijen sterken, mits je de juiste vorm weet te vinden en je autonomie weet te behouden.

Dit klinkt als een compromis, maar creatieve broedplaatsen in Nederland floreren. Plekken waar meerdere disciplines elkaars mogelijkheden versterken. Je bent een betere ‘zelfstandige’ door de aanwezigheid van andere disciplines.

Vakgenoten

Maar het kan ook anders. Het blijft belangrijk verder te kijken dan het hier en
nu, verder dan synergie tussen verschei- dene disciplines. Hoe bereik je hetzelfde met vakgenoten? Het antwoord ligt in de benadering van de opdracht. Is de klant op zoek naar een object of naar een afspiegeling van waar deze voor staat. De vraag rijst vervolgens hoe dit het beste tot uiting gebracht kan worden. Dit biedt ruimte voor de inzet van meerdere vakgenoten. Het is belangrijk dat de opdrachtgever in staat is te zien wat design voor zijn organisatie kan betekenen. De taak om de opdrachtgever hiervan te overtuigen, ligt bij de ontwerper.

Het resultaat? Een zeer soepele samenwerking met een klant die zich, doordrongen van de meerwaarde van onze inbreng, gehoord voelde. Trots zijn wij op het concept en onze ontwerpen maar, en ik spreek namens ons allen, nog meer op de samenwerking tussen ons als vakgenoten. Het kan dus ècht!

De ontwerpen voor de presentatie van de nieuwe collectie hpl ‘ZOOM II’ voor Egger Duitsland in het kort: Een totaalbeeld van een vijftal toepassingen van het product in vijf thema’s. Zorg, retail, horeca, living en kantoor.

Melanie Luchtenveld: ontwierp een metafoor voor een ziekenhuis opname. De opname, het verblijf en het ontslag uit het ziekenhuis werden mee ontworpen. De kern; een benauwde ruimte waar je van bovenaf gade geslagen wordt.
Barbara Kooij: vertaalde retail door ge- zichtsbedrog. Alles moet mooier, lekkerder en beter. Het werd een stand waarin niets bleek te zijn wat het leek.
Hanneke van den borne: vatte de horeca samen in een jukebox. Je eigen plaatje kiezen, dansen, muziek en discolampen. Interactie, Ontspanning en Plezier!
Paul Timmer: maakte de Egger Iglo, een archetype ‘huis’ dat illustreert hoezeer koude wiskunde verantwoordelijk is voor een warm thuis.
Wais wardak: presenteerde Mobiles, zijn meubels illustreren hier het nieuwe werken. Zoals een laptop is rechthoekig ding waar een heel kantoor in zit als je hem aanzet, zijn deze meubels anonieme blokken pas stoelen worden als je erop gaat zitten.

Geschreven door: Melanie Luchtenveld