Ontwerpen vanuit een gebruiksonderzoek als PVE.

Dit schema laat zien dat over het algemeen de grote groepen zich centreren rondom de route naar buiten, en daarmee rondom het afval verzamelpunt.
Grote groepen lijken een minder ruime opzet niet vervelend te vinden. Kleine gezelschappen kiezen veelal voor een ruime opzet en voor uitzicht op de vertrekhal.
Bezoekers verkiezen de banken boven de stoelen.

Door dit observerende gebruiksonderzoek heb ik als ontwerper het gebruik van de ruimte beter leren begrijpen. Niet alleen door de time-laps van deze dag goed te bestuderen, maar door mijn aanwezigheid daar die dag heb ik de sfeer van de ochtend, middag en avond ervaren. Het personeel intensief gesproken, hoe start het restaurant op, sluit het af, maakt het schoon. Ook vertelde de gebruikers honderduit wat ze allemaal wel niet zouden willen zoals; een game gebied, goedkope goede koffie, lekker eten, meer licht, relax stoelen, TV en een bank, telefoon oplaadpunten, stilte ruimtes en ga zo maar door. Al die wensen geven een goed beeld over wat de ruimte voor de gebruikers betekend. Door juist van onderaf deze veelheid aan informatie te verzamelen, krijgen de droge randvoorwaarde meer inhoud. De balans tussen de wens op papier en toegepast is waar ik als ontwerper goed gedij. Onderbouwen van keuzes uiteenlopend van het soort meubilair, sfeer en of onderlinge tafelafstand voornamelijk aan de hand van gebruiksobservatie.